Kolestrol

Mange mennesker har fått vite at de har for høyt kolesterol, og mange lurer også på hva det betyr.

Kolesterol er et lipid, (fettstoff) som kroppen produserer selv og finnes i alle kroppens celler og er derfor uløselig i vann og følgelig også i blodet. Kolesterol og et annet fettstoff kalt triglycerid er viktige byggesteiner for våre celler og for dannelsen av en del hormoner, samt i energiomsetningen. Kolesterol finnes også i matvarer fra dyreriket. Kolesterol er viktig for flere av kroppens funksjoner, og kolesterolets hovedoppgaver er å frakte fett rundt i kroppen. For mye kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.


LDL-kolesterolet blir ofte kalt "det dårlige kolesterolet" fordi forhøyet konsentrasjon av LDL-kolesterol er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom. High-density lipoprotein, eller HDL, er kjent som “gode” kolesterolet.

Når det er store mengder LDL kolesterol i blodet avleirer det seg på innsiden av blodårene og fører til tilstoppinger (åreforkalkning) og kan begrense arteriene og gjøre dem mindre fleksible. Derfor bør det være lavest mulig.

HDL kolesterol er kjent som det “gode” kolesterolet, fordi høye nivåer av HDL ser ut til å beskytte mot hjerteinfarkt. Blodet bør inneholde en fjerdedel til en tredjedel av HDL kolestrol. Medisinske eksperter tror at HDL har en tendens til å bære kolesterol vekk fra blodårene og tilbake til leveren, hvor det skilles fra kroppen. Noen eksperter tror at HDL fjerner det overflødige kolesterolet og bremser arteriell plakk og oppbygging av dette.

Med andre ord; det er ønskelig å ha lite LDL-kolesterol og mye HDL-kolesterol.


Tilfredsstillende Lett forhøyet Moderat forhøyet Klart forhøyet
Totalkolesterol lavere enn 5 mmol/l 5-6,4 mmol/d 6,4-7,8 mmol/l Over 7,8 mmol/l


Triglyserider er et fettstoff som finnes i blodet. Overskudd av kalorier lagres i fettvev som triglyserider. Forhøyede triglyserider kan skyldes overvekt / fedme, fysisk inaktivitet, røyking, overdrevent alkoholforbruk og en diett høy på karbohydrater. Fysisk aktivitet reduserer triglyseridnivået fordi triglyseridene brukes som brennstoff.

Kolestrolnivået i kroppen er påvirket av både arv og kosthold. Kvinner har et høyere HDL-kolesterolnivå enn menn.


Matvarer som hjelper mot kolestrol er f.eks Havregrøt, Omega3, Fet fisk og Nøtter.Labels: ,Din Vekt - ditt liv. Slanking, Slankekurer, Motivasjon og Dietter.. Drevet av Blogger.
Design by webbilgi.org